تكرار حادثه کندز و مورد حمله قرار گرفتن سایر شهرها در مناطق شمالی افغانستان بویژه در (میمنه) مركز ولایت فاریاب، توسط نیروهای وابسته به طالبان همچنان ادامه دارد. ولایت فاریاب از جمله ولایات شمال افغانستان است كه طی سه، چهار ماه اخیر مورد هجوم شبهنظامیان طالبان و داعش بوده است.
به گفته عبدالستار بارز سرپرست ولایت فاریاب، گروه طالبان از دو روز پیش حمله سنگین و مشابه شهر کندز را در فاریاب آغاز کرده است. طالبان همزمان در ٧ ولسوالی فاریاب، غورماچ، قیصار، المار، تگاب شیرین، خواجه سبز پوش و پشتونکوت حملاتی را سازماندهی و تلاش داشته است تا با مشغول کردن نیروهای امنیتی در این مناطق، میمنه مركز این ولایت را نیز تصرف کند، اما نیروهای مردمی درکنار نیروهای امنیتی بشدت از شهر دفاع کردند.
به گفته (سیدفرخشاهجناب) نماینده پیشین فاریاب و دبیر سنای افغانستان، شهر (میمنه) تحت تهدید شدید شبهنظامیان طالبان قرار داشته و سقوط فرمانداری (گرزیوان) این تهدیدات را تشدید کرده است. پس از سقوط فرمانداری گرزیوان و سقوط منطقه (خواجه موسی)، (که یک فرمانداری غیررسمی است) حضور شبهنظامیان طالبان در نزدیکی شهر میمنه مرکز ولایت فاریاب گسترش یافته و موجب نگرانی عمیق شهروندان فاریابی شده است. در واقع شبهنظامیان طالبان از مناطق گرزیوان و خواجه موسی، شهر میمنه را تهدید کرده و حدودا از یك هفته پیش، شبهنظامیان طالبان از همین مناطق به شهر حملات تهاجمی انجام دادند که البته موفقیتی به دست نیاوردند. در پی افزایش حملات طالبان طی هفته گذشته، کارمندان سازمان ملل متحد از شهر (میمنه) مرکز استان فاریاب افغانستان به طور کامل خارج شدند. (عبدالستار بارز) سرپرست استانداری فاریاب اعلام کرد: علت خروج کارمندان دفتر نمایندگی سازمان ملل از میمنه مشخص نیست. مسوولان استان فاریاب گزارش خروج کارمندان سازمان ملل از میمنه را به شورای امنیت ملی افغانستان ارائه کرده اند. کارمندان سازمان ملل درحالی از این شهر خارج شده اند که ناامنیها در استانهای شمالی افغانستان به شدت افزایش یافته است.
در هر صورت تمام فرمانداریهای ولایت فاریاب تحت تهدیدات شدید شبه نظامیان طالبان قرار دارد و این تهدیدات سبب افزایش نگرانیهای مردم و فرماندهان جهادی شده است. اكنون دستکم هفتاد درصد خاک فرمانداریهای فاریاب به دست شبهنظامیان طالبان افتاده است، اما مراکز فرمانداریها فعلا سقوط نكرده است. فقط فرمانداری گرزیوان و منطقه (خواجه موسی) که در دولتهای پیشین فرمانداری مستقل بود تحت تصرف طالبان قرار دارد.
در حال حاضر،آمار دقیقی از شبهنظامیان طالبان در اختیار نیست، اما برآورد میشود شبهنظامیان مستقر در این ولایت حدود ٢ تا ٣ هزار نفر باشند. البته آمار شبهنظامیان در این ولایت ثابت نیست و در برخی موارد شبهنظامیان برای انجام عملیات در سایر ولایتها از ولایت فاریاب خارج میشوند.
درچنین شرایطی، فرماندهان جهادی با همراهی مردم، برای رفع نگرانیها و احتمال حمله مجدد طالبان، سلاح به دست گرفته و آماده مبارزه با این شبهنظامیان شدهاند. اکنون یکی از نگرانیهای مردم، مسلح شدن برخی افرادی است که انگیزه آنان استفاده سوء از سلاحها است. دستکم اکثر مردم فاریاب مسلح شده و آمادگی کامل برای مبارزه با طالبان را دارند و اکثر آنان یا تحت دستور فرماندهان جهادی مربوط به حزب (جنبش) هستند یا دستورات فرماندهان جهادی مربوط به حزب (جمعیت) را اجرا میکنند، اما برخی افراد با هیچ گروهی در ارتباط نبوده و در تلاش برای مساعد کردن زمینه برای غارت و سرقت اموال مردم هستند. نگرانی دیگر مردم مسئله تأمین مواد غذایی و تسلیحات مردم فاریاب است كه تاکنون دولت کابل مشخص نکرده که آیا از افرادی که داوطلبانه حاضر به نبرد در برابر صفوف دشمن هستند، حمایت میکند یا خیر. اگر دولت این افراد را حمایت نکند و از سوی دیگر طالبان نیز ولایت فاریاب و شهر میمنه را تصرف کند، ضررهای بزرگی به مردم خواهد رسید.
واقعیت آنست كه احتمال نفوذ داعش در استان فاریاب نگرانی مضاعفی در پی دارد. زمزمههای حضور داعش در این ولایت و احتمال همسوییاش با طالبان، زمینههای ناامنی و خشونت را دوچندان كرده است. هرچند فعلا تحرکی از سوی گروه تروریستی داعش در فاریاب انجام نشده، اما زمزمههای سربازگیری این گروه افزایش یافته است. داعش اکنون از میان شبهنظامیان طالبان سربازگیری میکند و در صورتی که وضعیت امنیتی به همین روال ادامه یابد، احتمال آغاز سربازگیری آنان از مردم عادی نیز وجود دارد.
با توجه به این مطالب، آینده امنیتی فاریاب نگران کننده است. سیاستهای جنگی در ولایت فاریاب از سالها پیش تاکنون، همواره تدافعی بوده است و آنطور كه باید به ریشههای ناامنی در این مناطق توجهی نشده است و دولت افغانستان نیز از گذشته تا كنون، ارادهای قوی برای نبرد و شکست طالبان نداشته است.
اسماعیل باقری
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/4314